Dorybos » Specials » Paus benedictus
Ik ben ik en mezelf alleen...

Is Paus Benedictus een hedendaagse wereldleider?

Is Paus Benedictus een hedendaagse wereldleider? Paus Benedictus geniet het hoogste aanzien binnen de Rooms Katholieke Kerk. Toch is zijn leiderschap niet onomstreden. Regelmatig staan nieuwe uitspraken van de Paus in een kwaad daglicht. Ook tijdens zijn reis naar Afrika ontstond veel ophef over het feit dat de Paus niet in ziet dat condooms mensen kunnen beschermen tegen infectieziekten zoals HIV. De Paus ziet liever dat mensen zich onthouden van seks. Staat hij te ver van de maatschappij af?
Paus Benedictus:
'Het uitdelen van condooms is niet dé oplossing in de strijdt tegen de infectieziekte aids. Aids is een tragedie waaraan niet alleen met geld een einde kan worden gemaakt. De uitdeling van condooms verergert het probleem zelfs. De oplossing van dit probleem ligt in een geestelijk en menselijk ontwaken. Met seksuele onthouding is aids te voorkomen. Seks behoort toe aan het intieme binnen een huwelijk. Vriendschap schenken aan diegenen die aan aids lijden is een groot goed.'

Standpunten van het Vaticaan

Het Vaticaan heeft als leiding van de Rooms Katholieke Kerk een aantal uitgesproken leefregels:
 • Seks is een intimiteit binnen het huwelijk tussen een man en vrouw.
 • Homoseksualiteit is verboden.
 • Priesters behoren celibatair te leven.
 • Geen seks buiten het huwelijk.
 • Het gebruik van voorbehoedsmiddelen is verboden.
 • Abortus is verboden.

De geheime bibliotheek in het Vaticaan

Vaticaanstad is een soevereine Staat met een eigen regering. De leider van deze regering is niet Paus Benedictus XVI. In totaal werken zo'n 5000 mensen voor het Vaticaan. En alle toegangen naar Vaticaanstad, en alle openbare ruimten binnen Vaticaanstad worden zwaar bewaakt. Wist u ook dat het Christendom de enige religie is binnen de Verenigde Naties die permanent zittingen mag bijwonen?

Onder het ommuurde en zwaarbewaakte Vaticaan bevind zich ook een uitgebreid netwerk van kelders en gangen. Een van deze geheime gangen is beroemd. Hij loopt vanonder het Vaticaan naar de Engelenburcht.

Al vele jaren gaan verhalen te ronde dat het Vaticaan een geheime bibliotheek bezit. In deze bibliotheek worden geheime documenten bewaard die niemand anders dan een heel select gezelschap mag inzien. Na verluidt worden er ongeveer 85 kilometer archiefstukken bewaard. De eerste man die ooit werd toegelaten tot de geheime bibliotheek was Ludwig von Pastor.

Een fanclub voor de Paus

Het klinkt wat ongeloofwaardig en het lijkt heel populistisch, toch heeft onze huidige paus anno 2009 een heuse fanclub. Wat bezielt mensen om een fanclub op te richten voor de Paus, kunt u zich afvragen. De fanclub die opgericht is in april 2005 wil echter een goed beeld geven over het leven en de gedachten van de Paus.

Een aantal belangrijke gebeurtenissen in het leven van Joseph Ratzinger zijn:
 • Op 23 augustus 1953 sterft zijn vader.
 • In 1962 werd hij op 35 jarige leeftijd tijdens het Tweede Vaticaans Concilie theologisch adviseur van de Aartsbisschop van Keulen, kardinaal Joseph Frings.
 • Op 16 december 1963 sterft zijn moeder.
 • Op 24 maart 1977 wordt hij Aartsbisschop van het Bisdom München en Freising.
 • Op 27 juni van datzelfde jaar wordt hij benoemd tot Kardinaal van München.
 • Op 6 november 1998 wordt hij verkozen tot voorzitter van het College van Kardinalen.
 • 19 april 2005: Kardinaal Ratzinger is de nieuwe Paus Benedictus de 16e.

De geheimen van het Vaticaan

Degene die ooit in Vaticaanstad geweest is, weet hoe het er aan de buitenkant uit ziet. Imposante grote gebouwen, de Basiliek, de Sixtijnse Kapel en het St. Pietersplein, het ziet er allemaal machtig…

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI bekleedde, voordat hij uitgeroepen werd tot paus, allerlei verantwoordelijke functies binnen het Vaticaan. Zijn belangrijkste eerdere functie binnen het Vaticaan was; Prefect van d…
Paus Benedictus en zijn condoom kwestie

Paus Benedictus en zijn condoom kwestie

Wederom heeft Paus Benedictus een uitspraak gedaan over het aidsprobleem in het continent Afrika waardoor hij de katholieke kerk op zijn grondvesten deed schudden. Nadat hij eerder ook al in opspraak…
Gepubliceerd door Dorybos op 25-03-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
Schrijf mee!