De Nijmeegse Vierdaagse
In 1909 begon de Vierdaagse met 306 deelnemers. Precies een jaar later was dat aantal zelfs gezakt naar 40 wandelaars. Wie had dus ooit durven dromen dat de Nijmeegse Vierdaagse precies 100 jaar later zo een enorme omvang zou hebben? De Vierdaagse opent traditioneel met de Vlaggenparade in de Goffert.
De geschiedenis van de Vierdaagse
Op de eerste dag van de allereerste Vierdaagse zijn 306 wandelaars gestart. Al één jaar later was dit aantal flink ingezakt tot 40 deelnemers op hun enige startplaats in Arnhem. Er kon gekozen worden tussen 35, 45 en 55 kilometer lopen per dag. In 1913 liep de eerste vrouw mee tussen 151 mannelijke deelnemers. Omdat ze het strakke marstempo van de mannen niet kon bijhouden, liep ze de wandelmars overwegend alleen. Dat was zo'n teleurstelling voor haar dat ze besloot ermee te stoppen. Maar in 1919 krijgt de eerste vrouw in startplaats Amersfoort het bondskruis opgespeld, zij volbracht de 50 kilometer tocht.
De Vierdaagse
De Nijmeegse Vierdaagse is het wandel evenement van het jaar. Ieder jaar ontvangt Nijmegen honderdduizenden bezoekers die speciaal komen voor de Vierdaagse en voor de Nijmeegse Zomerfeesten. Al maanden van tevoren boeken mensen hun slaapplaatsen bij campings, gastgezinnen, hotels etc. Eenmaal aangestoken door het Nijmeegse 'wandel virus' komen mensen ieder jaar weer terug voor een potje ouderwets genieten van feest, vriendschap en vrede! Doe ook mee met de Nijmeegse Vierdaagse!
De Vlaggenparade
Het is ieder jaar weer spannend of de parachutisten zullen deelnemen aan de Vlaggenparade. Soms ligt dat aan de weersomstandigheden en soms ook aan andere omstandigheden. Zo konden de parachutisten niet deelnemen aan de vlaggenparade van 2008 omdat het vliegtuig technische mankementen had. Maar als de parachutisten wel mee doen dan is dat enorm indrukwekkend. Terwijl op een groot videoscherm in het stadion een film wordt afgespeeld van parachutisten die in de omgeving van Nijmegen werden gedropt tijdens de 2e wereldoorlog, vliegt steeds het vliegtuig van de parachutisten in cirkels laag boven het NEC stadion. Daarna springen de parachutisten een voor een en komen, meestal wel, op het voetbalveld terecht.
Het Blarenbal
Sinds het jaar 1922 eindigt de Nijmeegse Vierdaagse traditioneel met het Blarenbal. Dit feest dat altijd op de vrijdagavond wordt gehouden kenmerkt zich door de vele mensen in het centrum van Nijmegen, die moeilijk lopen of een pijnlijk gezicht trekken bij iedere stap. Maar elke ervaren wandelaar weet dat er absoluut een rede is voor een groot feest. Als je daar na afloop van vier dagen wandelen ten minste nog de puf voor kunt opbrengen.
De eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse
De Betuwe is een prachtige streek gelegen in de provincie Gelderland. Er wordt ook wel gezegd dat de Betuwe de beste landbouw gronden heeft van heel Nederland. Er wordt dan ook veel aan tuinbouw en fruitteelt (appels, peren en kersen) gedaan. De naam Betuwe betekend van oorsprong waarschijnlijk 'goede grond'. Maar er zijn ook wetenschappers die denken dat de naam te herleiden is tot de Bataven die hier hun thuisbasis hadden.
De tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse
Ten Westen van Nijmegen ligt het grote dorp Wijchen met ongeveer 40.000 inwoners. De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse zijn altijd heel blij wanneer ze eindelijk in Wijchen zijn aangekomen. Maar voor de 50 kilometer lopers volgt dan nog wel een pittig stuk lopen naar Balgoij en daarna moeten ze nog via de lange dijk naar Niftrik. Een echt saai stuk.
De derde dag van de Nijmeegse Vierdaagse
Ook vaste prik op de derde dag van de Vierdaagse is de indrukwekkende herdenking van internationale groepen militairen voor de omgekomen soldaten en parachutisten uit de tweede wereldoorlog.
De vierde dag van de Nijmeegse Vierdaagse
Dit is de dag waar de wandelaars echt naar uit hebben gekeken. Toch kunnen ook de laatste loodjes nog erg zwaar zijn. Met flink veel blaren onder de voeten gaan sommige wandelaars strompelend de Via Gladiola over richting de finish op de Wedren. Vele rijen dik staan de toeschouwers de wandelaars aan te moedigen. De bloemenverkoper maakt topdagen mee wanneer ongeveer een miljoen gladiolen de toonbank over gaan. Het is altijd feest op de Via Gladiola.
In het jaar 1909 begon Nijmegen geschiedenis te schrijven met de wandelmars 'de Vierdaagse'. De Vierdaagse is dus 100 jaar geleden opgericht! De Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding werd op dr…
De Nijmeegse Vierdaagse is het wandel evenement van het jaar. Ieder jaar ontvangt Nijmegen honderdduizenden bezoekers die speciaal komen voor de Vierdaagse en voor de Nijmeegse Zomerfeesten. Al maande…
Geheel volgens traditie opent de Vierdaagse van Nijmegen officieel tijdens de Vlaggenparade. Dit evenement vindt ieder jaar plaats in het Goffert stadion van voetbalclub NEC. De Vlaggenparade opent oo…
Sinds het jaar 1922 eindigt de Nijmeegse Vierdaagse traditioneel met het Blarenbal. Dit feest dat altijd op de vrijdagavond wordt gehouden kenmerkt zich door de vele mensen in het centrum van Nijmegen…
Op de tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse gaat het wandellegioen naar het prachtige en vrolijke dorp Wijchen. In Wijchen is het altijd volop feest en overal langs de route staan en zitten juichende…
De derde dag van de Nijmeegse Vierdaagse brengt de wandelaars in vervoering langs de heuvels en dalen van het Groesbeekse landschap. De bossen van Groesbeek strekken ver voor zich uit en met een beetj…
Gepubliceerd door Dorybos op 01-04-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.